Heb je al een nieuwe juf of meester voor mijn kind?

De afgelopen week was dit de meest gehoorde vraag van ouders aan mij. En als ze het vroegen, zag je de bezorgdheid in hun ogen.

 

Natuurlijk volgen zij ook het nieuws, weten zij van het lerarentekort én zien zij de vacature op alle sociale media kanalen voorbij komen. Ze hebben zelfs buurmeisjes, oud-collega's of kennissen van vrienden benaderd of zij misschien iemand weten die interesse heeft in de vacature.

 

Ouder, ik begrijp u

Ik kan alleen maar bevestigen: 'Ja, ik heb de zorgen ook' en 'Ja, ik slaap er ook slecht van'. Hoewel ze de erkenning waarderen, haal ik met deze bevestiging de zorgen niet weg. Het enige wat ik kan doen is inzicht geven in waar ik mee bezig ben. Op die manier horen en zien ze wat er achter de schermen allemaal in werking is gezet om een juf of meester voor hun kind te vinden.

 

Wij zoeken een juf of meester

En niet zo maar een juf of meester. Nee, we willen een goede juf of meester. Iemand die ervaring heeft in het werken in combinatieklassen, iemand die oog heeft voor al die leuke leerlingen, iemand die hoge verwachtingen van de leerlingen heeft, iemand die de allermoeilijkste breukensom op een zo begrijpelijk mogelijke manier kan uitleggen, iemand die duidelijk is in de communicatie naar ouders, iemand die kan differentiëren, iemand die een positieve bijdrage kan leveren aan ons team, iemand die gemotiveerd is, iemand die kan reflecteren, iemand die kan samenwerken, iemand die structuur in de groep biedt en bovenal iemand die passie voor het onderwijs heeft.

 

Anders nog iets?

Je hoort het mijn collega van P&O zeggen: 'Zo, dat is een flink wensenlijstje Mariëlle. In deze tijd zijn deze niet te vinden hoor. Moet je je criteria niet een beetje bijstellen?'. Nee, collega. Deze schoolleider weigert haar criteria bij te stellen. Maar je hebt gelijk, in deze tijd zijn leerkrachten die aan bovenstaande criteria voldoen moeilijker te vinden. Daarom is er een andere criteria helemaal bovenaan mijn lijstje komen te staan: een leerkracht met zelfvertrouwen die vanuit een positieve houding werkt en kan reflecteren op haar eigen aandeel in situaties. Dat stukje zelfvertrouwen, die positieve houding, dat reflectievermogen. Als je dat allemaal bezit, dan help ik je graag met het (verder) ontwikkelen van je met de communicatie-tools, je differentiatievaardigheden en je didactische kennis.

 

Lieve ouders, ik heb haar gevonden. De nieuwe juf voor jullie zoon of dochter!