Van mij, voor jou...

Via LinkedIn deel ik wekelijks waardevolle tips, inzichten en mijn visie op het onderwijs. Volg mij dus hier voor inspirerende content.

 

Maar... soms wil ik wat langer in mijn pen kruipen en deel ik een persoonlijk verhaal met je via een blog. Je leest ze op deze site!

 

Ps. En wist je dat ik ook maandelijks een eigen column heb ik het tijdschrift Beter Begeleiden? Hét vaktijdschrift voor professionele begeleiders in het onderwijs.

 


Columns

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Mei 2023

 

Te lezen via: https://www.lbbo.nl/materialenbank/column-marielle-alleen-ga-je-sneller-samen-kom-je-verder

Thee en Kletspraatjes

Maart 2023

 

Te lezen via: https://www.lbbo.nl/materialenbank/column-marielle-thee-en-kletspraatjes

Begeleiden is balanceren

Januari 2023

 

Te lezen via: https://www.lbbo.nl/materialenbank/column-marielle-begeleiden-is-balanceren-beter-begeleiden-januari-2023

Wel in beeld, niet gehoord

December 2022

 

Te lezen via: https://www.lbbo.nl/materialenbank/column-marielle-wel-in-beeld-niet-gehoord

Aansluiten is afstemmen

Oktober 2022

 

Te lezen via: https://www.lbbo.nl/materialenbank/column-marielle-aansluiten-is-afstemmen-beter-begeleiden-oktober-2022

De eerste indruk

September 2020

 

Te lezen via: https://www.lbbo.nl/materialenbank/marielle-column-de-eerste-indruk-beter-begeleiden-september-2022


Blogs

Mag ik even alleen? Vooral na veel samen

Fenna. Als de klok tien uur slaat en we naar buiten gaan voor een kwartiertje pauze, zoekt zij een rustig plekje op. Alleen. Meestal met haar rug tegen de muur van het schoolgebouw, haar blik gericht op het schoolplein. Ze kijkt rond. En soms zie haar glimlachen. Als er een doelpunt wordt gescoord. Als er een grap wordt verteld. Als ze ziet dat ik naar haar kijk.

Lees meer »

De Tweede

36 weken zwanger.. ik geef er nu eindelijk toch maar eens aan toe: het middagslaapje. Wekenlang wordt mij al de vraag gesteld ‘of ik ‘s middags even ga liggen’. Wekenlang is mijn antwoord ‘Nee hoor, het gaat prima!’ Maar nu dan toch even op bed met de stem van Lynn die haar boek ‘De Tweede’ aan mij voorleest.

Lees meer »

Boekentip: Socrates op Sneakers

In slechts een paar dagen heb ik het boek Socrates op Sneakers uitgeluisterd. Is dat eigenlijk een goed woord? Uitluisteren? Of noem je het een audioboek ‘afronden’? Hoe je het ook noemt.. het boek is uit en mijn rugtas met tools voor het stellen van goede vragen is gevuld. Mét nieuwe inzichten en tips, die ik vol enthousiasme ga inzetten bij mijn gesprekspartners.

Lees meer »

In 5 stappen aan de slag met Formatief Evalueren

Formatief evalueren? Er is werk aan de winkel als deze term je niet bekend voorkomt. Formatief evalueren verspreid zich namelijk als een olievlek in het onderwijs omdat het wérkt. De leerlingen hebben meer zicht op hun leerproces en de docent kan beter onderwijs op maat geven.

Lees meer »

Digitale borrels.. leuk of vreselijk?

Eind maart. Ik weet het nog goed. Ik had net mijn dochter opgehaald bij de oppas en samen liepen we naar huis. Ongegeneerd keek ik in de voortuinen van de huizen waar ik langs liep. In één van deze tuinen zat een mevrouw op een bankje voor het huis. In haar ene hand hield ze een glaasje wijn vast. Ze hield hem een beetje ongemakkelijk omhoog en keek ondertussen in de webcam van haar laptop. Met haar andere hand hield ze de laptop vast die op haar schoot stond. Ze glimlachte naar haar scherm. Het was haar eerste digitale vrijdagmiddagborrel.

Lees meer »

Juf Flapoor

"Joehoe, juf Mariëlle!" Ik draai mij om en kijk van links naar rechts langs het schoolhek. Daar staan namelijk - keurig op 1,5 meter afstand van elkaar - de ouders van mijn leerlingen. Door de corona maatregelen mogen zij nu niet op het schoolplein komen en dus zwaaien zij hun kind uit bij het schoolhek. Aan de andere kant staan wij, alle juffen, om de kids op te vangen.

Lees meer »

72 uur tot de vakantie

Dinsdag 21 april 19.10 uur. Hij heeft het gezegd. Minister-president Rutte heeft gezegd wat de ene groep al dacht en de andere groep hoopte. De scholen gaan vanaf de meivakantie weer gedeeltelijk open. En dan, precies dan, gebeurt het. De schoolleider in mij gaat AAN.

Lees meer »